Hematologie

Home Hematologie

HEMATOLOGIE

Hematologia este ramura medicinei care se ocupă cu studiul, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sângelui și ale organelor hematopoietice - maduva roșie osoasă, splină, ficat, ganglioni limfatici.

Sângele este un lichid vital, existent în vasele sanguine, cu multiple roluri. Sângele este pompat de către inimă printr-un sistem de vase, reprezentat de sistemul circulator. Pe lângă rolul de a transporta oxigenul de la plămâni la toate țesuturile, și invers să preia bioxidul de carbon, de transport al substanțelor nutritive, acesta mai este responsabil de activitățile sistemului imunitar, ajutând la combaterea infecțiilor.

Sângele este produs în măduva roșie osoasă care se află în interiorul oaselor, acestea din urmă reprezentând organul principal al hematopoiezei. Hematopoieza este procesul de formare a elementelor celulelor sanguine - eritrocitele (celulele roșii) cu rol de transport al oxigenului și bioxidului de carbon, leucocitele (celulele albe) cu rol în imunitate și trombocitele cu rol în coagularea sângelui, la nivelul măduvei osoase.

Bolile hematologice pot fi grupate în afecțiuni benigne sau maligne. Afecțiunile hematologice benigne cum sunt anemia, hemofilia, trombopenia autoimună, necesită o urmărire atentă și de lungă durată și impun tratamente pe termen îndelungat. Afecțiunile hematologice maligne, de obicei sunt cu un debut brusc în plină stare de sănătate, cu o evoluție rapidă și, nediagnosticate la timp, pot fi fatale, cum este de exemplu leucemia acuta. Hematologia oncologică este o ramură a hematologiei care studiază bolile maligne - leucemiile acute, limfoamele, sindroamele mielodisplazice sau mieloproliferative și multe altele.

Medicul hematolog este specializat în diagnosticarea și tratarea bolilor de sânge, cum ar fi anemia (scăderea numărului de celule roșii din sânge), leucopenia (scăderea numărului de celule albe din sânge), trombopenia (scăderea numărului de trombocite din sânge

Diagnosticarea bolilor hematologice necesită de cele mai multe ori efectuarea unor manevre speciale precum puncțiile medulare și a biopsiilor osteomedulare, investigații indispensabile în confirmarea afecțiunii și verificarea răspunsului la tratament.

Având în vedere incidența crescută a afecțiunilor hematologice la toate categoriile de vârstă, hematologia a devenit un domeniu de mare interes, lucru dovedit prin progresele deosebite realizate în ultimii ani în conturarea diagnosticului, prognosticului și tratamentelor medicale.

SERVICII

  • Consult de specialitate hematologie – medic primar
  • Consult de specialitate hematologie – medic specialist
  • Consultație de control după tratament

MEDICI

Blank Image

DR. COLEȘ ELENA

Medic specialist hematolog

Hematologie

Blank Image

Competențe: Hematologie transfuzională

DR. CONSTANTINESCU IULIA

Medic primar hematolog

Hematologie