Teste genetică moleculară

Home Medicină personalizată Teste genetică moleculară

PROSIGNA ™

Test de genetică moleculară pentru cancerul de sân

Testul Prosigna este un test de diagnostic capabil să clasifice tumorile de sân în mai multe subtipuri clinice, pentru a evalua riscul de recidivă (ROR) în urmatorii 10 ani, la pacientele cu cancer de sân în stadii incipiente.

  • Prognostic în cancerul de sân, în evoluție, recidive sau vindecare totală;
  • Permite terapia bazată pe diagnosticul molecular;
  • PALM 50, numărul cel mai mare de gene studiate;
  • Predicție pentru 10 ani.

Prosigna și subtipurile intrinseci

Prosigna ™ (PAM50) este un test molecular care măsoară expresia a 50 de gene pentru a caracteriza tumora și a permite clasificarea ei într-unul din cele 4 subtipuri intrinseci:

Luminal A                       Luminal B

Her2-pozitiv                    Bazal

Subtipurile intrinseci sunt legate de prognosticul bolii

Subtipurile intrinseci sunt legate de prognosticul bolii și fiecare subtip este caracterizat printr-un profil diferit de expresie genetică, care vor însemna un risc de recurență la distanță și o rată de supraviețuire diferite.

Prosigna este testul care determină subtipul intrinsec al tumorii.

Subtipul intrinsec este hotărâtor în evaluarea prognosticului și un factor cheie în stabilirea tratamentului.

Testul Prosigna măsoară expresia a 50 de gene diferite pentru a identifica subtipul tumorii de sân și pentru a calcula Scorul de Risc de Recurență (ROR), în scopul de a încadra pacienta într-un grup de risc pentru recurența la distanță.

Rezultatul este obținut pe baza unui algoritm ce are la bază expresia celor 50 de gene, subtipul intrinsec, precum și date clinice, dimensiunea tumorii și statusul ganglionar.

Scorul de Risc de Recurență (ROR)

Scorul de Risc de Recurență (ROR) este exprimat printr-un număr cuprins în intervalul de la 0 la 100, care se corelează apoi cu Recurența la Distanță (RD) pentru interpretarea rezultatului.

În funcție de valoarea ROR, pacientele se vor încadra în grupuri de risc scăzut, intermediar sau crescut de recurență.

Prosigna ™ determină probabilitatea unei recurențe la distanță de până la 10 ani și caracterizează subtipul intrinsec.

Indicații

Testul este indicat femeilor care au fost tratate chirurgical pentru cancer de sân cu următoarele caracteristici:

  • – Receptor hormonal pozitiv (HR+), ganglion limfatic negativ, Stadiul I sau II de cancer de sân
  • – Receptor hormonal pozitiv (HR+), ganglioni limfatici pozitivi(1-3 ganglioni sau 4 și mai mulți), Stadiul II sau IIIA de cancer de sân.

About Image

Ce este necesar pentru efectuarea testului?

Proba: țesut tumoral fixat în formol și inclus la parafină sau lame necolorate, cu zona de carcinom mamar invaziv marcată.

Pacienta ne poate contacta direct în baza trimiterii medicului și este consiliată și însotita de noi, de la începutul demersului pentru acordarea voucherului până la primirea rezultatului.

Testul Prosigna ™ este inclus în Proiectul ASSMB „Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente” ce acordă sprijin financiar pentru efectuarea de teste genetice persoanelor diagnosticate cu cancer de sân în stadii incipiente.

Suma alocată este de 17.000 lei/beneficiar, sub formă de vouchere, pentru aproximativ 1000 de beneficiari, cu domiciliul în București.